12 de gener 2013

PRESÈNCIA DE CATALUNYA ALS CARRERS

Hem dit moltes vegades, que una nació sotmesa i espoliada, si encara l’hi queda dignitat i força s’ha de treure el jou com més aviat millor, si no vol morir pobre, menystinguda i despersonalitzada. La reivindicació econòmica, agafa una gran força si va acompanyada per un sentiment nacional profund. Per una forta personalitat diferenciada dels espoliadors. Aquesta personalitat es manifesta, es fa visible, agafa rellevància, en els signes externs que la identifiquen i que les demés nacions o Estats, reconeixen, accepten i validen. Excepte lògicament l’opressor, l’explotador i els traïdors.

En aquests moments, el Govern de la Generalitat, ha iniciat el procés per establir un Estat propi que pugui defensar els interessos de tots els ciutadans que viuen a Catalunya. Que impedeixi el robatori sistemàtic a que ens sotmet l’Estat espanyol, que evidentment no és el nostre. Però si volem reeixir en la nostra lluita per la independència, hem de fer allò que podem i sabem fer. Enfortir la nostra Pàtria. Exhibint la Bandera i l’Escut de Catalunya. També fent visible la nostra història als carrers de pobles i ciutats.

En aquest sentit, l'Associació Sabadell Memorial demana als ciutadans de Sabadell, que es facin ressò d’aquesta iniciativa i es mobilitzin per tal que l’Ajuntament accepti materialitzar les següents propostes:

1)- Canviar el carrer anomenat Covadonga, i posar carrer Carlemany.

El carrer Covadonga, es refereix a la reconquesta castellana, de les terres ocupades pels moros, iniciada pels nobles visigots refugiats a les muntanyes asturianes. És la reconquesta espanyola mitificada per la dictadura franquista. No té cap connexió ni cap significat per Catalunya, ni per Sabadell. En canvi, el nom de Carlemany, emperador dels Francs, evoca la batalla de Poitiers, on el seu avi, Carles Martell, atura la invasió musulmana a França. Fou un personatge central en la consolidació i prosperitat de l'Imperi Carolingi que ajudà a formar els primers Comtats Catalans a les dues vessants dels Pirineus, per impedir les incursions musulmanes. Aquests Comtats signifiquen el naixement de la Nació Catalana. En el moment que s’independitzen dels francs, es crea l’Estat Català, basat en la supremacia del Comtat de Barcelona. Estat que dura fins el 1714 i que ara volem recuperar.

2)- Erigir al passeig de la Plaça Major un monument al General Moragues i posar el seu nom al Passeig.

El general Josep de Moragues i Mas que nasqué el 1669 a Joanetes, és el símbol de la resistència als invasors espanyols. Fou uns dels pocs militars que lluità durant tots els 9 anys que durà la Guerra de Successió a Catalunya, essent protagonista ja des del 1705 en els combats del Congost, fins a la Campanya Catalana de 1713-1714. L’any següent, amb 46 anys, fou capturat per les tropes borbòniques quan intentava fugir de la Catalunya que encara resistia lliure de l'ocupació borbònica. Fou executat sense honors militars, aplicant-se-li el càstig reservat als traïdors: fou arrossegat viu pels carrers, fou decapitat i el seu cos fou esquarterat. La seva calavera decapitada fou penjada en una gàbia al Portal de Mar de Barcelona com a escarni a tots aquells que es resistissin a la tirania absolutista borbònica i a l'administració dels seus lacais botiflers. A Joanetes té dedicat un monument a la seva memòria i a Sort, on va anar a viure quan es va casar, també hi podem trobar un magnífic monument a la memòria d’aquest patriota exemplar. És precisament aquest monument el que voldríem reproduir a Sabadell.

En aquest moments històrics en que el poble de Catalunya vol recuperar la llibertat i l’Estat propi, aquestes dues propostes ajudarien a visualitzar la Nació Catalana, enfortir la nostra identitat i propagar l’ideal catalanista. És molt important lluitar per poder disposar dels nostres recursos econòmics i evitar l’espoli ignominiós a que estem sotmesos. També per poder construir les infraestructures necessàries per la reactivació econòmica i la creació d'empreses única manera de crear llocs de treball.

Tot això és molt important. Però no és suficient sinó va acompanyat per un profund sentiment de pertinença a un País. És el que en diem patriotisme i en el cas específic de Catalunya, catalanisme. Congriar l’economia, els sentiments, la identitat, la personalitat, la llengua, la història i la voluntat de ser catalans, enforteixen la nostra personalitat i és essencial per aconseguir la Catalunya rica, lliure i sobirana que volem: una gran Nació amb el seu corresponent Estat.

Demanem a tots els ciutadans, a totes les Entitats de Sabadell i especialment als partits polítics amb sensibilitat catalanista, que ens ajudin a tirar endavant aquest projecte.

Manel Pagès i Panadès
President de l’Associació Sabadell Memorial

Sabadell, 11 de gener de 2012

1 comentari:

Anònim ha dit...

lamentable fulletí... som molts els sabadellencs qu' estimem el nostre país sense necesitat d'odiar "lo español " i esclafar sensibilitats que son tambè una realitat important i numerosa a Catalunya.