21 de gener 2017

ADÈU AL NOSTRE PRESIDENT MANEL PAGÈS I PANADÈS UNA PERSONA COMPROMESA AMB EL PAÍS I AMB SABADELL


A la ratlla dels 80 anys ha mor en Manel Pagès i Panadès, president des de la seva fundació de les nostres dues associacions, Sabadell Memorial i Unió Catalanista de Sabadell.

En Manel des de la seva bonhomia i tenacitat va treballar sempre en diferents moments i fronts polítics i socials de la ciutat i de Catalunya.  La seva desaparició és llei de vida la qual , no per coneguda és menys difícil d’acceptar, però és de justícia que els qui el vam conèixer en aquests diferents fronts li dediquem un recordatori perquè la seva aportació a Sabadell i a Catalunya no se l’emporti la invisibilitat, que massa sovint tenim un cop traspassats.

En Manel fou una persona inquieta des de ben jove, quan va demostrar un interès particular per la música al Conservatori de Sabadell, i quan més tard va evolucionar, des d’una altra derivada del seu coneixement, endinsant-se en la branca de la tècnica, estudiant Enginyeria i fent de professor de matemàtiques, física i química a l’Escola Industrial de Sabadell. Aquest bagatge professional li va obrir les portes a la direcció d’empreses i també dins el mon de la indústria on va aconseguir una gran experiència i reconeixement.

Als anys  70 i com a membre del PSUC lluità intensament per la democràcia i els drets socials, formant part també de l’Assemblea de Catalunya, fet que el va portar a ser empresonat  per la dictadura juntament amb els 113 membres de l’Assemblea.

El Manel Pagès fou un sabadellenc  arrelat sempre a la seva ciutat i a les seves institucions, com l’Acadèmia de Belles Arts o la Cooperativa La Sabadellenca, on va fer-hi de secretari i fou membre com a vocal del Patronat dels Museus de Sabadell i de l'Arxiu Històric Municipal. Aquest afany de servir Sabadell el va dur a presentar-se en la candidatura de Convergència i Unió a l’ajuntament en les eleccions de l’any 1987 on fou escollit com regidor, càrrec que va exercir durant vuit anys.

Membre de l'Institut Català de Tecnologia, del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, de la Societat Catalana de Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans, en la seva vessant didàctica i divulgativa, va escriure varis llibres sobre la memòria, evolució i cultura mnemotècnica i més tard sobre el full de ruta cap a la independència.

Com hem dit al començament, el Manel fou tota la seva vida una persona preocupada per  la defensa de les llibertats, la democràcia, la justícia, els drets socials i l’alliberament de Catalunya i els reptes de Sabadell. Això el va portar a crear l’any 2005 l’Associació Sabadell Memorial un entitat que  vetlla per la defensa del patrimoni històric de la ciutat i per dignificar les condicions del nostre Cementiri Municipal, espai on es fa present la nostra Memòria Històrica. Més endavant  i mogut pel seu anhel nacional va crear l’any 2008 la Unió Catalanista de Sabadell, amb l’objectiu de fer que Catalunya pugui esdevenir un Nació lliure i sobirana. Treballant intensament  en ambdues entitats en Manel a més de ser-ne el president, en fou l’ànima i el seu impulsor  més aferrissat.

Als que hem tingut la sort de treballar al seu costat el seu llegat ens ha d’esperonar a continuar la seva tasca i lluitar sense aturador en defensa del país i de Sabadell, segur que ho seguirem fent per compromís de país i en recordança seva.

Volem fer arribar des d’aquí el nostre condol a la seva família, a la seva esposa Carme que el va acompanyar amb comprensió i paciència en tota la seva intensa activitat política i que va participar activament en el grup de pares de l’escola *Nostre Llar* de Sabadell, del grup d’escoles catalanes de Rosa Sensat els anys 70 i també a les seves filles Àngels i Eulàlia,  que sempre van ajudar al pare generosament en les feines logístiques dels llibres i les entitats.

Manel et recordarem molt. Per molta gent i també per nosaltres la teva absència ens serà dolorosa, però som conscients que el millor homenatge que et podem dedicar és seguir treballant des d’aquest compromís com ho has fet tu.

Descansa en pau.

JUNTA DE L’ASSOCIACIÓ SABADELL MEMORIAL