12 d’agost 2017

Concessions de sepultures


Des de l’Associació Sabadell Memorial volem agrair al nou Ajuntament, les modificacions en l’Ordenança Fiscal del Cementiri reduint el terminis i en conseqüència el preu, per la renovació de nínxols i tombes entre un 30 i un 40%, tal com va declarar el regidor Vidal el passat 1 d’agost. Ens satisfà especialment que una part important de les nostres propostes hagin estat  finalment  recollides. Aquesta millora de terminis beneficia a tothom però especialment persones grans sense descendents que se’ls obligava a renovar per 50 anys.

L’Associació Sabadell Memorial (ASM) fou creada l’any 2005 per vetllar en la defensa, conservació i millora del patrimoni històric, urbanístic i cultural de la ciutat i per dignificar les condicions del nostre Cementiri Municipal, i va sorgir precisament de la campanya que aleshores vam endegar per la qual vam aconseguir, després  de moltes entrevistes i reclamacions a l’Ajuntament Bustos, reduir gairebé un 50% les desorbitades taxes proposades. En els darrers dos anys i també amb unes quantes reunions a la casa gran i al Consell de Districte del Centre, plantejàrem les nostres reivindicacions per obtenir una reducció substancial en els terminis de les renovacions, il·lògics i exagerats, així com la supressió o reducció de l’IVA del 21% (i que sembla que aviat vindrà per una llei de l’estat), fent-los-hi veure que eren, per metre quadrat, unes 10 vegades més cares les taxes per reposar en el cementiri que els impostos per viure en un habitatge de la ciutat. Ras i curt, a Sabadell resulta més car morir-se que viure-hi.

Volem deixar constància del nostre insistent treball en aquesta qüestió tan sensible, per el coneixement de tots els sabadellencs i també com a record i homenatge a dues persones, en Manel Pagès i en Lluís Marquès que tristament ens han deixat fa molt poc, que foren de les que més varen treballar i lluitar per aconseguir aquestes millores i que ara des de l’ASM també volem reivindicar.

Miquel Crusafont      president de la Societat Catalana d'Estudis Numismàtics (IEC) i soci de l’ASM
Ramon Montraveta  regidor de l'Ajuntament de Sabadell (1979 – 1987) i soci de l’ASM
Joaquim Clusa          regidor de l'Ajuntament de Sabadell (1979-1980) i soci de l’ASM
Xavier Marcet           secretari de l'Associació Sabadell Memorial (ASM)


9 d’agost de 2017